Zwemabc

Het Zwem-ABC bestaat uit een drietal Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Een echte Waterrat, die zich dan goed kan redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.
 

Wanneer mag ik diplomazwemmen?

Vaak wordt er gevraagd, wanneer mag ik nu op diploma? Voor de gekleurde diploma's roze, wit, geel, oranje, rood, groen en blauw wordt er namelijk best vaak gekeken of je je diploma haalt en een groepje verder kunt. Maar als je je blauwe diploma al hebt gehaald, dan gaat het niet meer zo makkelijk.
 

3 keer per jaar diplomazwemmen

Voor de diploma's A, B en C, maar ook voor de zwemvaardigheidsdiploma's 1, 2 en 3 , wordt er 3 keer per jaar diploma gezwommen. We doen dit als er geen les wordt gegeven, meestal op zondag. De data voor het dipomazwemmen liggen voor een zwemseizoen vast en lees je in de agenda.
 

Wanneer mag je op voor je diploma?

2 weken voor het diplomazwemmen is het testzwemmen. Vaak kijkt dan een andere meneer of juf naar jullie zwemkunsten. Als je alles kunt wat je voor je diploma moet kunnen, mag je op diploma, anders is het beter als je nog even oefent. Als jullie op diploma mogen, dan moeten wij dat doorgeven aan de Nationale Raad Zwemveiligheid.
 

Zijn we streng bij het testzwemmen?
Wij vinden het erg belangrijk dat jullie als jullie op diploma mogen, het dan ook halen. En sowieso moet je, als je bij ons je diploma haalt, echt goed kunnen zwemmen. Echt streng zijn we dus niet, maar we laten je niet opgaan voor het diploma als je nog niet alles goed kan.
 

Zijn we streng bij het diplomazwemmen?
Bij het diplomazwemmen staan er vaak ook mensen die lesgeven, te kijken of jullie je diploma wel kunnen halen. Gelukkig zijn er ook vaak andere mensen bij, zoals mensen die ergens anders lesgeven of een gedelegeerde van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Die gedelegeerde kijkt of wij jullie wel eerlijk jullie diploma's geven. Gelukkig krijgen de beoordelingscommissies en ook de vereniging vaak alleen maar complimentjes van de gedelegeerde. Wij vinden dan ook zeker dat wij niet te streng zijn als jullie diploma gaat zwemmen, maar je krijgt je diploma natuurlijk niet zonder dat je laat zien dat je goed kan zwemmen.

Kan ik net zo goed zwemmen als mijn vriendje? Als jouw vriendje of vriendinnetje ergens anders hetzelfde diploma heeft gehaald, dan moet je zeker net zo goed kunnen zwemmen. Misschien wel beter, want jij hebt niet alleen hetzelfde diploma, je bent ook nog eens een Waterrat!
 

Zwemvereniging "De Waterratten"
Terug naar boven